vrijdag 31 mei 2019


IJSTHEE MET RABARBER

Het mooie weer komt er aan, en niets is heerlijker dan op een warme zomerdag met je voeten in een badje en in je hand een glas ijskoude ijsthee. En dan niet uit een blikje, maar een ijsthee gemaakt van echte thee of een extract Thee is naast water de beste dorstlesser die er is.  Bovendien bevat deze vers gemaakte ijsthee geen kunstmatige toevoegingen en veel minder suiker. Lekker en verstandig dus om jezelf te verwennen met verse ijsthee.
Het geheim van het maken van verse ijsthee is de trektijd van de thee. Omdat je de thee koud wilt drinken, ben je wellicht geneigd om de thee met koud water te zetten. Doe dit niet. De smaak van thee komt pas goed vrij in warm water. Wel kun je na een trektijd van ongeveer 5-8 minuten de thee snel terug koelen in de koelkast of met ijsblokjes.
Tip
Zet je verse ijsthee bij voorkeur niet met thee. IJsthee zonder thee?' vraag je je wellicht af. Ja ijsthee met groene thee, zwarte thee of witte thee erin afkomstig van de theestruik 
Camelia sinensis, heeft de neiging een bittere smaak af te geven aan ijsthee. Gebruik daarom een infusie, kruiden melange of rooibos thee.
Er zijn talloze ingrediënten die super geschikt zijn om dat heerlijke koud drankje van te maken. Dus begin bij de basis en kies een theesmaak uit.
Mijn favoriet is Rhubarb Ice Tea
De basis van deze thee is rabarber en deze creëert een mooie lichtroze kleur.
Maak de ijsthee het liefste in een doorzichtige theepot of theeglas. Zo kun je de ingrediënten goed zien en het geheel nog wat opleuken door er schijfjes verse citroen of ander fruit aan toe te voegen. Heel goed te gebruiken is het
Cosy & Trendy Theeglas met filter, 470 ml

Cosy & Trendy glas 470 ml met filter


Dit glas gemaakt van borosilicaat glas heeft een ingebouwde zeef en een inhoud van 470 ml. Door de ingebouwde zeef kun je dus prima losse thee of ingrediënten gebruiken, zonder dat dit in je theeglas terecht komt.  Na je keuze voor theesmaak en honing of ahornsiroop, maak je je ijsthee af met ijs, veel ijs. En daarna geniet je met kleine slokjes of volle teugen van een heerlijke 'hand brewed' ijsthee.
Rhubarb Ice tea is eenvoudig te maken.
Je begint met het koken van de rabarber, kook de rabarber tot deze zacht is in ongeveer 10 minuten.
Rabarber geeft een fris-zoetzure smaak en zorgt voor een mooie lichtroze kleur.
Zodra de rabarber zacht is zeef je het kokende water in een theepotje of theeglas.
Voeg indien je van zoet houdt de honing of ahornsiroop toe, en de plakjes gember en citroen toe. Het beste kan je deze in het theefilter plaatsen zodat ze gemakkelijk te verwijderen zijn wanneer de thee sterk genoeg is.
Laat de thee afkoelen in de koelkast en serveer met een schijfje citroen een stukje aardbei en veel ijsblokjes.
Een andere zeer smaakvolle variant is wanneer je de gember vervangt door verse munt.
INGREDIËNTEN
4 stelen rabarber in stukken gehakt
1 liter water
1 citroen in partjes
Per kop 1 plakje gember van ongeveer een halve cm dik
Honing of ahornsiroop naar smaak (ik vind het lekkerder zonder)
IJsklontjes
Eventueel aardbei en of verse munt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten