woensdag 22 juni 2016


IJsthee



De temperatuur is weer boven de 20 graden, laten we hopen dat het nog lang zo blijft! Wat is heerlijker om op je terras, balkon of in je tuin te genieten van een heerlijk glas zelf gemaakte ijsthee?
Er zijn verschillende manieren om ijsthee te maken, te weten: de warme en koude methode.

Warme  methode:

Kook ongeveer 1 liter water, doe ongeveer 7 gram (2 eetlepels) thee in het thee filter.
Maak je zwarte thee dan gebruik je kokend water. Wil je witte of groene thee maken laat dan het gekookte water eerst afkoelen tot 80 graden, anders verbrand de thee en gaat deze bitter smaken.
Laat de thee enkele minuten trekken. Verwijder het

theefilter en voeg kruiden zoals munt en citroenmelisse, eventueel wat honig en wat schijfjes citroen of sinaasappel toe.
Laat de thee afkoelen in de koelkast en serveer de thee met wat ijsblokjes.
Helemaal lekker is het als je ijsblokjes maakt met een stukje fruit erin!


Koude methode:

Deze methode duurt langer maar heeft mijn voorkeur.
Het resultaat is veel verfijnder, de thee krijgt een subtiele en zachte smaak.
Het koude water ontrekt namelijk andere stoffen uit de thee dan heet water, waardoor de ijsthee een milde frisse maar bovenal minder bittere smaak krijgt.
Gebruik ook voor deze methode ongeveer 7 gram losse thee en een liter water.
Doe het water, de thee, kruiden, citrusfruit en eventueel wat honing in een glazen karaf of fes.

Zet de afgesloten karaf in de koelkast en laat deze minimaal 8 uur trekken.
Zeef de thee en serveer met ijsblokjes.

IJsthee bevat veel antioxidanten.
Antioxidanten zijn voedingsstoffen die ons beschermen tegen vrije radicalen.
Belangrijk is dat je ze volop binnen krijgt zodat je gezond vitaal oud kunt worden.
Vrije radicalen zijn een bron van ziektes en veroudering in je lichaam.
Het bevatten van veel vrije radicalen in je lichaam gaat samen met velerlei ziektes.
Zoals kanker en hart en vaatziektes maar ook met Alzheimer, ontstekingen beroertes en stijve gewrichten. Tevens zorgen een


teveel aan vrije radicalen voor een veelheid aan rimpels.
de beste manier om antioxidanten binnen te krijgen is door het eten van gezonde voeding,zoals groente, fruit, noten kruiden en specerijen, kiemen, pitte en zaden, pure chocolade en thee.


Gemiddeld aantal antioxidanten per soort thee per kop:

Witte thee         100-150 mg
Groene thee     75-130 mg
Zwarte thee      40-50 mg
Rooibos thee    15-20 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten