maandag 26 mei 2014

De voordelen van een gietijzeren theepot

Een gietijzeren theepot of een Tetsubin is een van oorsprong Japanse theepot
De ketel heeft een mooie vorm en heeft ook vaak prachtige beschilderingen, de beschilderingen zijn niet alleen versiering maar hebben ook een betekenis.
Een Tetsubin wordt gebuikt voor het zetten van losse thee, omdat ik Japan het gebruik van Matcha poeder zeer populair is voor het zetten van thee heeft de Tetsubin nooit echt een belangrijke rol gekregen in de typerende en alom bekende Japanse thee ceremonies.
Bredemeijer Asia Jing Theeset blauw
De Tesubin werd in eerste instantie alleen gebruikt voor het koken van water en werd op het vuur gehouden om het water warm te houden.
De moderne Tetsubins hebben een geƫmailleerde binnenkant en zijn niet meer geschikt voor het koken van water maar dienen alleen om het water of de thee warm te houden.
Gietijzer staat bekend om zijn vermogen warmte vast te houden, soms wel meer dan 1,5 uur.
Een ander voordeel is dat de ketel de smaak van de thee aanneemt waardoor elke volgende pot thee nog lekkerder wordt.
Bredemeijer Asia Jing rood

Het onderhouden van een gietijzeren theepot

Het onderhouden van een Japanse gietijzeren Theepot is  gemakkelijk, tenminste het is maar hoe gek je het zelf maakt. Je kan beter geen zeep gebruiken voor het schoonmaken van de theepot. Na het grondig spoelen met water kan je de theepot het best droog maken met een schone droge doek. Deze schoonmaak methode beschermd de doorgewinterde minerale coating en houd deze intact, ook zorgt het ervoor dat het ijzer in de wand van de theepot niet gaat oxideren.
Teaclassix Zhejiang Theepot


Tips

Een  gietijzeren theepot mag niet in de vaatwasserLet erop dat je geen schurende schoonmaakmiddelen gebruikt of agressieve reinigingsmiddelen bij het schoonmaken van de theepotLaat de theepot niet te snel afkoelen, wacht liever tot de theepot op een natuurlijke wijze vanzelf afgekoeld is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten