donderdag 20 februari 2014

Wat is thee?


Thee is een aftreksel gemaakt van de bladeren en knopjes van de theeplant: Camellia Sinensis.
Alle thee variëteiten zijn gemaakt van deze plant. Wat verschilt tussen de soorten thee is het moment van plukken en de behandeling van de bladeren. 
Thee komt van oorsprong uit China. Het woord thee, komt van het Chinese T’e. Volgens de legende werd thee in 2737 voor Christus ontdekt door keizer Shen Nong. Zijn bedienden kookten water om het te desinfecteren. Toen blaadjes per ongeluk in de ketel met water vielen werd thee ontdekt. Thee werd oorspronkelijk als medicijn gebruikt. Later als drank. De Portugese jezuïet Jasper de Cruz zou in 1590 thee hebben geïntroduceerd in Europa.

Zwarte thee is thee gemaakt van blaadjes die na het plukken tussen 8 en 24 uur te drogen worden gelegd. Daarna worden de bladeren iets gebroken zodat de zuurstof erbij kan. De bladeren fermenteren enigszins en krijgen hun donkere kleur. Zwarte heeft een wat sterkere smaak dan groene thee. Voorbeelden van zwarte thee zijn Earl grey, zwarte thee waar bergamot olie aan wordt toegevoegd.
www.teaworld24.nl
Groene thee is thee gemaakt van blaadjes die men niet laat oxideren. Men verhit ze met behulp van stoom of door ze te ‘bakken’ en daarna laat men ze drogen. Door dit proces behoudt groene thee zijn originele kleur. Hoewel van groene thee wordt beweerd dat deze minder cafeïne bevat dan zwarte thee is dat onzin. Er zijn soorten zwarte thee die nog minder cafeïne bevatten.
Een voorbeeld van groene thee is de traditionele Japanse Matcha thee, gemaakt van gemalen theebladeren, welke wordt gedronken in theeceremonies. Ook de groene gunpowder thee wordt veel gebruikt.
Het proces van witte thee maken is gelijk aan het maken van groene thee .Het verschil zit hem in het gebruik van de knopjes van de theeplant, waar in groene thee de blaadjes worden gebruikt. Witte thee heeft een heel milde smaak.

Gele thee is een variant van de groene thee. Het proces is gelijk, echter het drogen vindt geleidelijke plaats. Dat geeft de geelgroene kleur aan de thee. Een voorbeeld van gele thee is Junshan Yinzhen. Gele thee bevat volgens sommige onderzoeken extra veel antioxidanten.

De naam thee wordt nu ook gebruikt voor kruidenaftreksels.
Helaas zouden deze geen thee mogen heten








Geen opmerkingen:

Een reactie posten